اکبر صحرایی
اکبر صحرایی در سال 1339 در شیراز متولد شد. نویسندگی و داستان نویسی را در از سال 1365 آغاز کرد. او یکی از نویسندگان معاصر ایرانی است. سال های جنگ تحمیلی مسیر زندگی حرفه ای و شغلی ایشان را تعیین کرد تا آنجایی که دغدغه نگارش خاطرات خود و دوستانش در این دوران او را در مسیر نویسندگی قرار داد. اکبر صحرایی در این باره می گوید: «با نوشتن خاطرات خود و دوستان دوران جنگم خود را التیام میدهم! حس غریبی دارم، حس میکنم به دوستان رفتهام مدیونم. دوستانی که در یک شب مقاومت و جنگ در جزیرهٔ مجنون ۱۲ نفرشان را از دست دادم. نوشتن خاطرات آن روزها را هرگز فراموش نمیکنم».
پیش از انقلاب اسلامی مطالعه را به صورت جدی با داستانهای محمود حكیمی، جلال آل احمد و آثار كلاسیك جهان آغاز كرد. اولین تجربیات حرفه ای او با نوشتن مجموعه داستانی«کانال مهتاب» و کتاب«هزار و نه» آغاز شد. از سال 1382 با نگارش داستان برای نوجوانان وارد عرصه ادبیات کودک و نوجوان شد و کتاب «خمپاره های خواب آلود» را با محتوای جنگ تحمیلی به چاپ رساند. پس از آن آثار متعدد دیگری از جمله کتابهای«کاش کمی بزرگتر بودم(1386)»،«شمشاد وآرزوی چهارم(سال1387)»،«معمای کانال ماهی (1388)» را نیز برای کودکان و نوجوانان نوشت.
اکبر صحرایی نویسنده پرکاری است و تاکنون از او بیش از ۳۰ عنوان کتاب در حوزه دفاع مقدس و انقلاب اسلامی در قالب رمان، داستان کوتاه و بلند، زندگینامه، خاطرات و طنز به نگارش درآمده است.
از سال 1385 به نگارش داستانهای طنز در حوزه دفاع مقدس پرداخت که موفق ترین آنها «دارودسته دارعلی» و «سنگر علاف ها» است.در کتاب «دارو دسته دارعلی» شخصیت اصلی، فردی واقعی در جبهههای جنگ به نام «دار علی» است که صحرایی او را ملانصرالدین یا بهلول جبهه توصیف میکند. صحرایی درباه این کتاب میگوید: این شخصیت را ساختم و بارور کردم و سوژهها را به بدنه این شخصیت تزریق کردم. در گام اول یک جلد و در گام بعد مجموعه ۷ جلدی «دار و دسته دارعلی» منتشر شد.
کتاب «سنگر علاف ها» برخی از ماجراهای دفاع مقدس را با زبان طنز برای نسل جوان و نوجوان بازگو می کند. او دربارهٔ«سنگر علافها» می گوید : در دوران جنگ، سنگری که نیروها در آن پیش از عملیات حضور داشتند اما بیکار بودند تا هنگام حملهها از آنها استفاده شود. از آنجایی که این گروه پیش از عملیات بیکار بودند. برای گذران روزها دست به طنازیهایی میزدند یا به نوعی سر به سر دیگران میگذاشتند». او در این کتاب نگاهی جدید به حوادث جنگ تحمیلی، روایتگر افرادی است که معمولا در جنگ به کارگرفته نمیشدند و سعی میکردند که با شوخ طبعی خود را سرگرم کنند. این کتاب شامل ۵۵ داستان کوتاه است که به هم اتصال دارند و خواننده حین خواندن هر داستان به لایههای زیرین آن میرسد.
عناوینی همچون ؛ سبیلها، علافها، خمپاره شادی، هذیان، گدا، سنگ صبور، اس اس، حباب، یک چشم، خربرفت، اولولک، ستون، عروس، شیشخونه و… است که با زبان طنز، خاطرات و حقایقی را درباره دوران پر افتخار هشت دفاع مقدس برای نوجوانان و جوانان بیان میکنند.
این کتاب سال97 با ۸۴ صفحه و شمارگان هزار نسخه به چاپ رسید و ۶ ماه بعد چاپ دومش به بازار نشر آمد.
کتاب دیگری که ایشان برای کودکان و نوجوان در حوزه دفاع مقدس نوشته اند، کتاب «آرزوی چهارم» بود. صحرایی این کتاب را با شخصیت محوری شمشاد نوشت. شخصیتی که در دوران دفاع مقدس میزیسته و همکلاسیهای او آماده اعزام به جبهه هستند اما شمشاد مشکلات خاص خود را برای رفتن به جبهه دارد. رمان با فلاش بک از زمان جنگ شروع میشود و زندگی شمشاد را روایت میکند.
صحرایی «آرزوی چهارم» را بیشتر رمان روانشناختی میداند و می گوید جنگ مانند دیگر اتفاقات بر روی افراد تاثیر میگذارد و در این داستان شمشاد، شخصیت خود را بازیافت کرده و به خودباوری میرسد.
او معتقد است. برای ماندگاری داستان نیاز است داستانهای قدیم، بومی و میهنی با اتفاقات روز تلفیق شوند.
مجموعه داستانی دیگری که ایشان برای روایت حماسه دفاع مقدس نگاشته اند، کتابی با عنوان «پیرمرد و حوری» است که در ۲۲ داستان با نگاهی انسانی به جنگ ایران و عراق پرداخته است. داستانهای این کتاب در فضای شهری و جبهه رخ میدهد. این کتاب برای مخاطب بزرگسال و هم نوجوان مناسب است.
صحرایی درخصوص کتاب«پیرمرد و حوری» میگوید: اگر چه در تعدادی از داستانها رگههایی از طنز دیده میشود، اما در مجموع یک کار جدی است که سعی دارد به فضاهای پشت جبهه در روزهای دفاع مقدس نیز بپردازد.
در کارنامه فعالیت ادبی اکبر صحرایی لیستی از عناوین و جوایز دریافت شده از جشنواره های ادبی کشوی و استانی داردکه در ذیل به آنها اشاره شده است:
كتاب «رمان حافظ هفت» برگزیده داستان پنجمین جایزۀ ادبی جلال آل احمد در سال 1391
كتاب «كاش كمی بزرگتر بودم» رتبۀ اول چهارمین دوره ی كتاب فصل سال جمهوری اسلامی و همچنین برگزیده كتاب سال سلام بچه ها حوزه ی علمیه قم در سال 1386
كتاب «تپه جاویدی و راز اشلو» جایزۀ كتاب سال چهاردهمین دورۀ شهید غنی پوردر سال 1390، برگزیده ی داستان های دفاع مقدس سال 1382 و 1385 بنیاد حفظ آثار دفاع مقدس و انجمن قلم ایران ، برگزیده ی داستان چهارمین، پنجمین و ششمین همایش ادبی سوختگان وصل. (سالهای 1385 تا 1387) برگزیده ی دومین و چهارمین دوره ی همایش پاسداران اهل قلم. (سالهای 1385 تا 1387)، دیپلم افتخار و برنده قلم بلورین نهمین دوره جشنواره مطبوعات ایران بخش دفاع مقدس در سال1381.
كتاب «خمپاره ی خواب آلود» برگزیده مجموعه داستان درپنجمین جشن فرهنگ فارس در سال 1383
کتاب «آروزی چهارم» برگزیده همایش پاسداران اهل قلم در سال 1398
کتاب «حافظ هفت» برگزیده سی امین دوره کتاب سال جمهوری اسلامی ۱۳۹۱در سال
کتاب «سی مرد و سی مرغ» برگزیده دهمین دورهٔ کتاب سال پاسداران اهل قلم در سال ۱۳۹۴
کتاب «کتیبه ژنرال» نامزد دریافت جایزه قلم زرین ۱۳۹۹در سال
مخاطب عزیز با عضویت در شبکه های اجتماعی «اینستاگرام به آدرس behtarinhaye_nashr@» و«کانال اطلاع رسانی به نشر در پیام رسانهای بله و تلگرام به آدرس behnashr@» از تخفیفات و اطلاعیه های مسابقات کتابخوانی و برنامه های ترویجی تبلیغی به نشر مطلع شوید.
همچنین علاقمندان می توانند کتاب های اکبر صحرایی و سایرآثار به نشر را از سایت www.behnashr.com تهیه نمایند.